Reumatologie
- CUM SA INGRIJIM REUMATISMUL CU TRATAMENTE NATURISTE

CE ESTE REUMATISMUL?
In intelesul cotidian, reumatismul defineste o serie de afectiuni diverse, caracterizate prin dureri ale aparatului locomotor si ale uneia sau mai multor articulatii in particular.
Se pot distinge mai multe tipuri de reumatism: reumatism articular inflamator, reumatism articular degenerativ si reumatism abarticular (care afecteaza tesuturile din jurul unei articulatii).

INFLAMATIILE ARTICULARE SI CAUZELE APARITIEI LOR
Cauzele inflamatiilor articulare pot fi microbiene (in acest caz agentul infectios fiind prezent in interiorul articulatiei), metabolice (inflamatia articulara fiind determinata de precipitarea microcristalelor de urat de sodiu, ca in cazul gutei) si reumatismale.
Exista si un caz special in care agentul infectios nu se afla in articulatie.
Este vorba despre streptococul hemolitic, boala care apare fiind reumatismul articular acut.
Alteori, cauza inflamatiei reumatismale este posibil genetica, ca in cazul spondilartritei anchilozante.

TRATAMENTE RECOMANDATE BOLNAVILOR REUMATICI
Tratamentul reumatismului cuprinde bai de abur, bai fierbinti, impachetari fierbinti si reci, exercitii fizice si tratamente naturiste ce cuprind diverse mixturi (decocturi, infuzii, tincturi etc). In articolul nostru ne vom ocupa indeosebi de descrierea exercitiilor fizice si de recomandarile de tratament naturist pentru bolnavii ce sufera de aceasta afectiune.

Exercitiile fizice joaca poate cel mai important rol in tratamentul si in mentinerea in forma a bolnavului reumatic. In cele ce urmeaza va prezentam 15 exercitii simple, de baza, pe care medicii nostri specialisti le recomanda a fi facute zilnic:

1.
Pozita initiala este stand in picioare. Aplecati capul in jos, pana atingeti pieptul cu barbia. Inclinati apoi capul pe spate. Repetati exercitiul de 10 ori.
2. Ramaneti in picioare ca la exercitiul 1.
Inclinati capul pe umarul stang, pana atingeti umarul. Repetati miscarea si in partea dreapta. Repetati exercitiul de 10 ori.
3. Stati asezat in picioare sau sezand. Puneti mainile in solduri. Rotiti capul spre stanga si spre dreapta, de cate 10 ori in fiecare parte.

4. Pastrati pozitia de la exercitiul 3. Puneti ambele maini la ceafa, aplecati capul in fata si apoi dati-l pe spate. Repetati exercitiul de 15 ori.
5. Asezati-va in picioare. Departati picioarele si intindeti mainile lateral, la nivelul umerilor. Executati miscari circulare cu mainile. Repetati exercitiul de 10 ori.
6. Exercitiul se face in pozitie culcat pe o banca, cu picioarele bine sprijinite pe podea. Se intind mainile lateral si se executa miscari sus-jos cat se poate de ample. Exercitiul se repeta de 10 ori (se poate executa si cu ajutorul unui partener).

7. Ramaneti tot in pozitie culcat, dar in asa fel incat capul sa atarne la marginea bancii. Intindeti mainile deasupra capului si incercati sa atingeti podeaua cu degetele. Repetati de 10 ori.
8. Reluati pozitia stand in picioare si asezati-va in dreptul unei mese, la o distanta de 60-80 de centimetri. Puneti mainile pe masa si aplecati-va cat puteti de mult. Reveniti apoi la pozitia initiala. Repetati miscarile de 10 ori.
9. Ramaneti in picioare ca la exercitiul 8, in dreptul unei mese sau al unui obiect bine fixat. Faceti 10-15 genuflexiuni, eventual tinandu-va cu mainile de marginea mesei.

10. Reluati pozitia stand in picioare. Departati picioarele cat mai mult cu putinta. Fara a indoi genunchii, incercati sa atingeti varful piciorului drept si apoi al celui stang (puteti executa exercitiul si in pozitie sezanda).
Repetati de 10 ori.
11. Tot din pozitia in picioare departati picioarele la latimea umerilor. Ridicati-va pe varfuri si reveniti in pozitia initiala. Exercitiul se poate executa si in pozitie sezand, cu picioarele sprijinite de un perete. Repetati de 10-15 ori.
12. Asezati-va intins pe spate. Strangeti picioarele. Ridicati mainile deasupra capului. Inclinati mainile spre stanga, iar genunchii spre dreapta, dupa care repetati miscarea invers. Repetati exercitiul de cate 10 ori in fiecare parte.

13. Asezati-va sezand. Aplecati-va in fata si incercati sa atingeti genunchii cu fruntea, dupa care reveniti in pozitia initiala. Repetati exercitiul de 10 ori.
14. Asezati-va pe vine. Ridicati-va pe varfuri, sprijinindu-va cu mainile de podea. Incercati sa va sprijiniti pe calcaie, fara a indoi insa spatele. Reveniti la pozitia initiala. Repetati de 10 ori.
15. Asezati-va stand pe burta. Ridicati trunchiul si prindeti picioarele cu mainile. Ridicati capul, astfel incat sa vedeti tavanul, dupa care reveniti la pozitia initiala. Repetati exercitiul de 6-8 ori.


Parteneri


Pentru informaţii suplimentare efectuaţi click pe pictogramă.
CABINET OFTALMOLOGIC SI OPTICA - DR. DARABA POLICLINICA MEDICALTOP
CLINICA PSIDENT CABINET MEDICAL OFTALMOLOGIC DR. MOTAS MARIA
CLINICA PEDILIFE CAB. STOMATOLOGIC DR. BEATRICE VELICU
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PIATRA NEAMT WHITE WORKS
CENTRUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA NICOLINA S.C. CARDIOR S.R.L. - DR. LAZAR
CABINET DE MEDICINA DENTARA CRISDENT - DR. LITCANU CRISTINA DANIDENT - POLICLINICA STOMATOLOGICA
CENTRUL MEDICAL POPARLAN CAB. STOMATOLOGIC Dr. GORONEANU MARIANA
CAB STOMATOLOGIC DR. DIANA MIREA DERMACENTER
INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE MEDFIZ - CENTRU DE RECUPERARE MEDICALA
BIOMEDICA OMINI CLINIC