Sfaturi medicaleVACCINUL PENTRU CANCERUL DE COL UTERIN - Dr. Zorela Adriana Sgarbura, medic primar ginecologie

adăugat 14/12/2008

VACCINUL PENTRU CANCERUL DE COL UTERIN - Dr. Zorela Adriana Sgarbura, medic primar ginecologie CE TREBUIE SA STIM DESPRE VACCINUL PENTRU CANCERUL DE COL UTERIN?
Dr. Zorela Adriana Sgarbura, medic primar obstetrica-ginecologie, doctor in stiinte medicale, supraspecializare in gineco-oncologie
CABINET MEDICAL "EGO" METACS MEDICAL BUCURESTI
Romania are din pacate trista celebritate de a fi pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancerul de col uterin. Preventia in cancerul de col uterin trebuie sa includa: -controlul periodic ginecologic anual chiar daca nu exista simptome suparatoare; - testul citodiagnostic Babes-Papanicolau pentru detectia precoce subclinica a leziunilor care preceda intr-o filiatie evolutiva cancerului de col. La acestea se adauga, nu de mult timp, posibilitatea de a efectua tipajul viral HPV, adica de a detecta daca pacienta a fost infectata cu virusurile HPV si daca da cu care dintre tulpinile HPV. Tulpinile 16,18, de risc inalt sunt responsabile de peste 70% din displaziile cervicale severe si cancerul de col uterin. Tulpinile 6,11, de gravitate mai mica sunt responsabile de peste 90% din cazurile de vegetatii veneriene sau veruci genitale.
In lume a fost omologat in a doua jumatate a anului 2006 un vaccin care poate face profilaxia infectiei cu aceste tulpini HPV. SILGARD este un vaccin tetravalent recombinant, noninfectios, ce ofera protectie pentru infestarea cu tulpinile HPV 6,11 si 6,18.
Vaccinul are o menire profilactica, nu curatorie deci trebuie administrat pentru a preveni aparitia cancerului de col. Ideala este administrarea la fetite intre 9 si 15 ani, inainte de inceperea vietii sexuale dar poate fi administrat cu eficienta maxima a raspunsului imun pana la varsta de 26 de ani. Vaccinul se pastreaza numai la frigider (intre 2-8 grade Celsius), nu va fi transportat in caldura si nu va fi congelat pentru ca se inactiveaza.
Medicul ginecolog va injecta vaccinul pe care il pastreaza in frigiderul cabinetului in muschiul deltoid respectandu-se urmatorul grafic de administrare:
- prima injectie la o data aleasa de pacienta
- a doua injectare la doua luni
- a treia injectare la sase luni de la prima injectare.
Este pacat ca pacientele noastre sau ficele pacientelor noastre sa nu beneficieaze cu promptitudine de posibilitatea de a se proteja imunologic contra infectiei cu virusurile HPV, virusuri generatoare de lezuni precanceroase sau canceroase la nivelul colului uterin.Parteneri


Pentru informaţii suplimentare efectuaţi click pe pictogramă.
CABINET OFTALMOLOGIC SI OPTICA - DR. DARABA S.C. CARDIOR S.R.L. - DR. LAZAR
INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PIATRA NEAMT
CENTRUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA NICOLINA CENTRUL MEDICAL POPARLAN
CAB. STOMATOLOGIC DR. BEATRICE VELICU CAB STOMATOLOGIC DR. DIANA MIREA
WHITE WORKS CLINICA PSIDENT
BIOMEDICA CABINET MEDICAL OFTALMOLOGIC DR. MOTAS MARIA
CABINET DE MEDICINA DENTARA CRISDENT - DR. LITCANU CRISTINA CLINICA PEDILIFE
POLICLINICA MEDICALTOP OMINI CLINIC
MEDFIZ - CENTRU DE RECUPERARE MEDICALA DANIDENT - POLICLINICA STOMATOLOGICA
DERMACENTER CAB. STOMATOLOGIC Dr. GORONEANU MARIANA