Sfaturi medicaleTERAPIA DURERII PRIN ELECTOANALGEZIE - Dr. Tache Georgiana, Medic primar recuperare medicala

adăugat 15/12/2008

TERAPIA DURERII PRIN ELECTOANALGEZIE - Dr. Tache Georgiana, Medic primar recuperare medicala

DR. TACHE GEORGIANA-OZANA
Medic primar recuperare medicala,
Doctor in stiinte medicale
Centrul "Medical Care" Bucuresti

Tehnicile de electrostimulrare si cele de
fizioterapie prin curenti de joasa frecventa
Dupa cum stim, durerea este un simptom, un semnal de alarma sau un avertisment care trebuie investigat deoarece tradeaza o disfunctionalitate sau o suferinta organica. Exista o serie de posibilitati de interventie asupra sindromului dureros sau algic, precum:
- terapia medicamentoasa,
- terapia nemedicamentoasa (electrostimularea nervoasa transcutanata, fizioterapie prin curenti de joasa frecventa, termoterapie, masaj, kinetoterapie, laserterapie, magnetoterapie, acupunctura),
- o serie de tehnici complementare, precum:
- tehnici de relaxare (training autogen, biofeedback etc.)
- metode de conditionare (ergoterapie, meloterapie etc),
- hipnoza etc.
Tehnicile de electrostimulare si cele de fizioterapie prin curenti de joasa frecventa fac parte din abordarile terapeutice care au la baza o stimulare o stimulare periferica a receptorilor perferici, asa cum se intampla si in electropunctura. Trunchiurile nervoase pot fi stimulate fie cu electrozi de suprafata amplasati la nivelul traseelor nervoase, fie cu electrozi-ac, implantati in apropierea acestor trasee. Se va obtine o electroanalgezie eficienta daca electrodul stimulant este asezat corect, iar intensitatea curentului este adecvata.

Abordarea stiintifica si mai aprofundata a procedurii de electrostimulare sau electroanalgezie poate fi facuta daca se au in vedere mecanismele de actiune ale aplicatiilor in scop analgezic ale curentilor terapeutici de joasa frecventa, folositi in tratamentele de fizioterapie. Efectele sunt considerate similare cu cele produse prin actiunea opiaceelor (morfina si derivatele sale) la aceleasi niveluri, urmate de producerea /eliberarea de encefaline, cu rolul de a bloca transmiterea informatiilor nociceptive prin maduva spinarii. Zonele optime pentru electrostimulare si pentru fizioterapie in scop analgezic variaza de la o persoana la alta, chiar daca simptomele sunt asemanatoare. Se incepe prin aplicarea electrodului la nivelul punctelor sau al zonei dureroase. Aceste puncte, ca si cele de acupunctura, prezinta o rezistenta electrica la nivel cutanat foarte scazuta, motiv pentru care permit trecerea curentilor electrici de intensitate foarte mica. Exista aparate capabile sa identifice aceste puncte. Momentul de inceput al senzatiei de analgezie se instaleaza rapid, in maximum 20 de minute, iar analgezia dureaza relativ putin, la inceput 30-120 minute, ajungand pana la zile sau saptamani.

Atat durata terapiei prin electostimulare cat si tratamentele de fizioterapie prin curenti de joasa frecventa depind de la caz la caz, deoarece pot fi necesare mai multe cicluri de tratament pentru o terapie de fond a durerii sau pot fi suficiente cateva sedinte.
Ca urmare a terapiei aplicate, exista posibilitatea disparitiei durerii, a reaparitiei sale la intervalle diferite de timp sau situatii in care ameliorarile raman modeste.

Indicatiile metodei sunt reprezentate de sindroamele dureroase acute si cronice, precum:
- reumatismul cronic degenerativ,
- starile dureroase posttraumatice,
- durerile din afectiunile neurologice periferice,
- nevralgiile postherpetice,
- durerile-fantoma dupa amputatia mmbrelor,
- durerile postanaestezie,
- sindroamele dureroase acute si cronice postoperatorii,
- cicatricele si sindromul aderential postoperator,
- sindromul algic care insoteste anuriile,
- sindromul algic din carcinoame.

Contraindicatiile sunt: pacientii purtatori de pace-maker, aplicarea electrozilor pe zona precordiala sau in apropierea sinusului carotidian, a laringelui, faringelui, ochilor, sarcina in primul trimestru, durerile psihogene, cele de origine talamica sau sindroamele dureroase care beneficiaza de tratament etiologic corespunzator.Parteneri


Pentru informaţii suplimentare efectuaţi click pe pictogramă.
CABINET MEDICAL OFTALMOLOGIC DR. MOTAS MARIA WHITE WORKS
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PIATRA NEAMT CAB. STOMATOLOGIC DR. BEATRICE VELICU
S.C. CARDIOR S.R.L. - DR. LAZAR CENTRUL MEDICAL POPARLAN
INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE CABINET OFTALMOLOGIC SI OPTICA - DR. DARABA
DANIDENT - POLICLINICA STOMATOLOGICA BIOMEDICA
DERMACENTER POLICLINICA MEDICALTOP
CENTRUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA NICOLINA OMINI CLINIC
MEDFIZ - CENTRU DE RECUPERARE MEDICALA CAB STOMATOLOGIC DR. DIANA MIREA
CAB. STOMATOLOGIC Dr. GORONEANU MARIANA CLINICA PEDILIFE
CABINET DE MEDICINA DENTARA CRISDENT - DR. LITCANU CRISTINA CLINICA PSIDENT