Oftamologie
- RADIATIILE SOLARE

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca expunerea prelungita la soarele puternic al verii poate provoca o serie de neplaceri la nivelul pielii. Ceea ce este mai putin cunoscut este ca si ochii pot fi afectati serios de radiatiile puternice ale acestuia. Aceste neplaceri pot fi prevenite prin constanta protectie. Sa invatam cum.
Vara este un anotimp cu caracteristici speciale. Soarele emite radiatii ultraviolete pe intreaga perioada a anului, insa in anotimpul cald acestea sunt de aproximativ trei ori mai puternice decat iarna. De asemenea, intensitatea lor creste direct proportional cu altitudinea, de aceea persoanele care se expun razelor solare pe culmile muntoase sunt mult mai predispuse la a dezvolta diferite afectiuni conexe.
Persoanele care lucreaza in aer liber, cele care au ochii deschisi la culoare sau cele carora li se administreaza anumite medicamente fotosensibilizatoare - cum ar fi sulfonamida, tetraciclina, fenotiazina, psoralenul sau alopurinol - sunt cele mai afectate de razele ultraviolete provenite de la soare.

ULTRAVIOLETELE SI EFECTELE LOR ASUPRA OCHILOR
Razele ultraviolete sunt radiatiile solare cu cel mai daunator efect asupra vederii. Ultravioletele comporta trei tipuri de manifestare in functie de lungimea undelor: UVA, UVB si UVC. Ultravioletele de tip C sunt cele cu lungimea de unda cea mai scurta si cu cel mai pronuntat risc pentru organism. Ele sunt insa cel mai frecvent absorbite in atmosfera, lucru care le face mai putin daunatoare decat cele de tip A sau B.
Expunerea la radiatiile UV, in special cele reflectate de nisip vara sau de zapada iarna pot produce arsuri la nivelul ochiului. Ca si cele de la nivelul pielii, acestea sunt dureroase, insa temporare. O expunere indelungata poate afecta nu numai structura superficiala a ochiului (corneea sau conjunctiva), ci si elemente din structura interna, precum retina sau lentilele.
Un studiu recent realizat de National Eye Institute - SUA arata ca persoanele care si-au petrecut in adolescenta patru-cinci ore la soare in fiecare zi pe perioada verii sunt supuse unui risc de pana la 50% mai mare sa se imbolnaveasca de degenerare maculara.

SIMPLE NEPLACERI SAU MANIFESTARI SEVERE ?
Arsurile solare la nivelul globului ocular pot determina de cele mai multe ori o serie de manifestari temporare:
- senzatie de nisip in ochi;
- nevoia de a clipi excesiv;
- lacrimarea;
- dificultatea de a tolera lumina puternica;
- inflamarea ochilor.
Acestea sunt insa, exagerand putin, cazurile “fericite”. Uneori efectele in timp au rezultate ireversibile. Expunerile prelungite pe intreaga perioada a vietii pot determina in partea a doua a existentei instalarea cataractei. Corneea poate fi si ea afectata de arsurile solare, provocand uneori orbirea temporara. Tot soarele se face responsabil pentru dezvoltarea unor forme de cancer la nivelul conjunctivei sau al pleoapelor. Noi studii demonstreaza ca soarele determina aparitia degenerarii maculare la persoanele cu varste inaintate, afectiune oculara care produce orbirea.
Cataracta este o pelicula fina opaca aparuta la nivelul cristalinului. Aceasta blocheaza pasajul fasciculului luminos catre retina (componenta nervoasa a globului ocular la nivelul careia se formeaza imaginea), cauzand tulburari de vedere. In lume, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista 16 milioane de oameni care si-au pierdut vederea din cauza cataractei, dintre care 20% au dobandit boala in urma expunerii la razele UV ale soarelui.


Parteneri


Pentru informaţii suplimentare efectuaţi click pe pictogramă.
CENTRUL MEDICAL POPARLAN CABINET OFTALMOLOGIC SI OPTICA - DR. DARABA
CABINET MEDICAL OFTALMOLOGIC DR. MOTAS MARIA CENTRUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA NICOLINA
OMINI CLINIC S.C. CARDIOR S.R.L. - DR. LAZAR
BIOMEDICA CAB. STOMATOLOGIC DR. BEATRICE VELICU
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PIATRA NEAMT POLICLINICA MEDICALTOP
WHITE WORKS MEDFIZ - CENTRU DE RECUPERARE MEDICALA
CAB STOMATOLOGIC DR. DIANA MIREA DERMACENTER
DANIDENT - POLICLINICA STOMATOLOGICA CLINICA PEDILIFE
CAB. STOMATOLOGIC Dr. GORONEANU MARIANA CLINICA PSIDENT
CABINET DE MEDICINA DENTARA CRISDENT - DR. LITCANU CRISTINA INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE