Infecţioase
- BLASTOMICOZA

Blastomicoza
este o boala determinata de infectarea organismului uman cu o ciuperca, Blastomyces dermatitis.
Blastomicoza apare prin inhalarea sporilor de Blastomyces (acestia se gasesc in special in lemn si pe sol). Boala este foarte frecventa in Statele Unite, fiind endemica in regiunile centrale si sud-estice ale tarii. Blastomicoza este foarte larg raspandita si in lume: in Canada, Africa, Orientul Mijlociu, India, Mexic si America de Sud. Boala are o mortalitate raportata ca fiind intre 0-2% (in cazul pacientilor imunocompetenti) si in jur de 40% in cazul pacientilor cu SIDA.
Se pare ca boala afecteaza mai mult barbatii (desi diferentele nu sunt semnificative- rata este de 1 : 1,5 in favoarea barbatilor), iar varsta medie de aparitie este 45 de ani, insa exista variatii foarte mari (30- 69 de ani). Varsta nu limiteaza riscul de a dobandi o astfel de infectie, deoarece exista si cazuri raportate la copii mici si varstnici (varstele extreme).

CAUZE
Infectia apare prin inhalarea sporilor care sunt aerosolizati de pe sol. O data ajunsi in plamani, sporii se transforma, in conditii propice de temperatura si umiditate, in forma activa, infectioasa. Aceasta capacitate a ciupercii de a se transforma in forma capabila de a determina boala este foarte importanta deoarece ii asigura supravietuirea (are o membrana protectoare foarte groasa ce o apara atat de temperaturile scazute din afara cat si de fagocitarea de catre celulele sistemului imun). Dupa ce are loc desporularea,plamani se poate cantona in parenchimul pulmonar sau poate sa migreze in orice alta regiune a organismului (daca patrunde in sistemul limfatic si in torentul sangvin), inclusiv in oase (vertebre, epifizele oaselor lungi), maduva osoasa, tract genito-urinar (epididim, prostata, testicule, rinichi), creier, tegument, mucoasa nazala, tiroida.
Pacientii imunocompromisi sunt mai frecvent si mai grav afectati de aceasta infectie. Este cazul pacientilor infectati cu HIV, celor transplantati, celor aflati sub tratament imunosupresor si corticosteroid.

TRATAMENT
Pacientii cu blastomicoza cantonata la nivelul parenchimului pulmonar nu au nevoie de tratament decat daca infectia se agraveaza. Pacientii cu boala sublicnica trebuie tinuti sub observatie. Daca infectia se extinde rapid sau este din ce in ce mai grava, tratamentul trebuie instituit imediat. Indicatie de tratament antifungic au si pacientii cu interesare cutanata (in acest caz nu apare o ameliorare spontana, iar pacientul poate dezvolta cicatrici foarte urate).
Tratamentul instituit trebuie sa tina seama de tipul afectarii, de extinderea procesului, de severitatea simptomelor, de statusul imun al pacientilor si de toxiciatea medicamentului. Antifungicele de prima intentie sunt amfotericina B si itraconazol (adminstrat oral), ketoconazol, fluconazol. Pacientii cu afectare pulmonara grava trebuie tratati cu amfotericina B in doze mari (se poate ajunge la un total de 1,5- 2 grame administrate pe zi). Medicamentul are insa si efecte toxice notabile, in special afectare renala. Aceasta poate fi redusa daca pacientul este perfuzat anterior cu solutie salina. Alte reactii adverse ale amfotericinei B includ: tromboflebita la locul injectiei, frisoane, febra, greata, hipokaliemie, anemie.
Itraconazol este de ales in cazurile moderate de blastomicoza. Doza este de 200mg/zi, iar tratamentul trebuie administrat 6 luni. Medicamentul are putine efecte adverse si o mare eficacitate, in plus are avantajul de a se administra pe cale orala. Pacientii imunocompromisi trebuie tratati agresiv cu doze foarte mari de amfotericina B, uneori aceste doze apropiindu-se periculos de mult de cele extrem de toxice.
Fluconazol, itraconazol si ketoconazol sunt medicamente contraindicate in sarcina.
Infectia nu are risc de recurenta daca tratamentul este corect efectuat si starea pacientului este buna.


Parteneri


Pentru informaţii suplimentare efectuaţi click pe pictogramă.
CABINET DE MEDICINA DENTARA CRISDENT - DR. LITCANU CRISTINA MEDFIZ - CENTRU DE RECUPERARE MEDICALA
CLINICA PEDILIFE POLICLINICA MEDICALTOP
WHITE WORKS DERMACENTER
CLINICA PSIDENT CAB. STOMATOLOGIC Dr. GORONEANU MARIANA
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PIATRA NEAMT BIOMEDICA
CENTRUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA NICOLINA CABINET OFTALMOLOGIC SI OPTICA - DR. DARABA
OMINI CLINIC CABINET MEDICAL OFTALMOLOGIC DR. MOTAS MARIA
DANIDENT - POLICLINICA STOMATOLOGICA CAB. STOMATOLOGIC DR. BEATRICE VELICU
INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE CAB STOMATOLOGIC DR. DIANA MIREA
S.C. CARDIOR S.R.L. - DR. LAZAR CENTRUL MEDICAL POPARLAN