Gastroenterologie
- DIFILOBOTRIAZA SAU BOTRIOCEFALOZA
- SANGELE IN SCAUN - HEMORAGII DIGESTIVE

DIFILOBOTRIAZA SAU BOTRIOCEFALOZA

Difilobotriaza sau botriocefaloza este o parazitoza cauzata de infestarea organismului uman cu Botriocefal (Diphyllobothrium latum). Gazdele intermediare sunt minim 2: un crustaceu si un peste de apa dulce.
Parazitul este unul din cei mai mari viermi ai clasei Cestodelor. Cestodele sunt viermi plati care paraziteaza tractul gastrointestinal al vertebratelor. Sunt alcatuite din cap (scolex), gat si segmente individuale dotate cu organe reproductive. Scolexul este piesa care se prinde in mucoasa intestinala si pe seama careia se va dezvolta intregul parazit. Pe masura ce sunt fertilizate (se umplu cu oua) proglotele isi maresc dimensiunile si in final se desprind, eliminandu-se cu materiile fecale la exterior.
Ciclul de viata al botriocefalului este complex si presupune existenta unei gazde infectate care elimina proglote gestante cu oua, in apa dulce care contine anumiti crustacei si pesti ce devin gazde intermediare. Puricele de apa dulce ingera embrionii. In organismul puricelui se dezvolta larva. Puricele este apoi consumat de un peste de apa dulce. In organismul acestuia larva trece in al doilea stadiu si capata si proprietati infectante pentru gazda definitiva. Viermele atinge maturitatea in intestinul subtire al gazdei definitive si in 5 saptamani devine capabil sa produca oua. Botriocefalii infecteaza o gazda chiar si 10 ani. Viermele adult poate sa se dezvolte enorm, ajungand si la 15 metri lungime. Poate sa aiba pana la 4000 de proglote si in functie de activitatea reproductiva, un gram de fecale poate contine chiar si 200000 de oua.
Omul se infecteaza prin consumul de carne de peste insuficient preparata termic (si care este infectata cu larve).
Boala este raportata in tari din Europa de Est, America de Sud si de Nord, tari africane si unele tari asiatice. Preferintele culinare individuale dar si igiena precara sunt responsabile de incidenta crescuta a bolii in aceste tari.
Botriocefaloza nu este o boala cu caracter invaziv. Pacientii pot fi frecvent asimptomatici sau pot acuza simptome sugestive pentru o anemie sau deficit de vitamina B12.

TRATAMENT

Scopul tratamentului este eradicarea infectiei, scadera morbiditatiilor asociate si prevenirea complicatiilor. Se administreaza antiparazitare intr-o singura doza precum si suplimente de vitamina B 12 pentru a trata anemia megaloblastica.
De prima intentie este Niclosamidul. Compusul inhiba preluarea glucozei de catre parazit intrerupandu-i astfel sursa de energie.
Se administreaza in doza unica, per os, 2 grame. Reactiile adverse cele mai frecvente par a fi: anorexia, disconfort abdominal, rash cutanat si cefalee.
In cazul in care nu se poate administra niclosamid, se poate incerca Praziquantel (5-10 mg/kg corp). Acesta determina paralizia viermelui prin modificarea concentratiei intracelulare a calciului. Tabletele trebuie inghitite in timpul mesei. Efecte adverse raportate sunt: dureri de cap, anorexie, confuzie, ameteli. Datorita acestora, pacientul nu trebuie sa conduca nici un tip de vehicul sau sa manevreze vreun utilaj in ziua administrarii tratamentului ca si in cea care ii urmeaza.

SANGELE IN SCAUN - HEMORAGII DIGESTIVE

Cu ocazia unui consult medical obisnuit, anumiti pacienti pot relata despre episoade recente de sangerare gastrointestinala. Aceasta relatare descrie aparitia unui scaun inchis la culoare, negru ca pacura sau, din contra, cu sange rosu, asociata sau nu cu voma care contine mici cantitati de sange decolorat, avand un aspect asemanator zatului de cafea.
Faptul ca multi dintre acesti pacienti nu se simt bolnavi face ca prezentarea la medic sa fie amanata, iar in acest rastimp simptomele descrise mai sus pot disparea, ceea ce le creeaza pacientilor senzatia de vindecare.
Prin modul lor de aparitie si de manifestare, prin bolile pe care le ascund in spate, hemoragiile digestive pot crea surprize neplacute. Pe unele dintre ele le putem evita, pe cele mai multe le putem trata eficient, dar pe niciuna dintre ele nu o putem neglija.

Hemoragiile digestive grupeaza mai multe boli care tin de partea superioara a tubului digestiv – boli care au in comun faptul ca se manifesta prin eliminarea de sange proaspat pe gura (hematemeza) sau de sange digerat prin scaun (melena) – sau de partea inferioara a tubului digestiv, atunci cand sangele eliminat prin scaun are aspect de sange proaspat.
Dincolo de gravitatea lor, bolile din acest grup produc o panica deosebita bolnavului (care are scaun cu sange!), iar pentru ca sursa de sangerare nu este vizibila, situatia necunoscuta accentueaza panica.

CAUZELE HEMORAGIILOR DIGESTIVE
Desi cauzele lor sunt multiple, exista un grup de boli specifice hemoragiilor digestive superioare sau inferioare.
In cazul hemoragiilor digestive superioare, peste 95% dintre aceste hemoragii sunt cauzate de 4 boli mai frecvente: boala ulceroasa, cancerul gastric, gastrita produsa prin actiunea iritanta a unor medicamente sau alte substante chimice inghitite si ciroza hepatica avansata.
In cazul hemoragiilor digestive inferioare, cu sange proaspat, cauza cea mai frecventa, din fericire, este o afectiune relativ banala: hemoroizii, dar intotdeauna trebuie exclus un cancer cu localizare colo-rectala. Cancerul care incepe in colon se numeste cancer de colon, iar cancerul care incepe in rect se numeste cancer de rect.

Prin urmare, hemoragia digestiva nu reprezinta o boala in sine, ci este o complicatie a unei boli care exista de mai mult timp si care, prin evolutia ei, a erodat peretele tubului digestiv, cuprinzand in aceasta eroziune un vas de sange, mai mare sau mai mic, fapt ce a produs hemoragia. Exista insa si hemoragii difuze, a caror sursa nu poate fi clar evidentiata.

CUM TREBUIE SA ACTIONAM
Primul lucru care trebuie facut intr-o hemoragie digestiva este identificarea cauzei acesteia. Prin urmare este necesara prezentarea de urgenta la medic. La locuinta, in timpul transportului si la spital, bolnavul va sta fara perna. Hemoragia nu se trateaza la domiciliu! Orice hemoragie digestiva superioara trebuie spitalizata!

Ulcerul se va trata medicamentos si cu regim, urmarind astfel reducerea aciditatii gastrice (aciditatea crescuta favorizeaza procesul de eroziune a peretelui gastric) si un eventual tratament cu antibiotice daca se demonstreaza existenta si a unei componente bacteriene (Haelicobacter pylory) in producerea acestuia. Existenta unei tumori gastrice impune interventia chirurgicala de urgenta, care sa indeparteze tumora impreuna cu zona de sangerare. De regula, daca sangerarea nu se opreste sub tratament medicamentos, ea trebuie oprita prin tratament chirurgical.

Sangerarea din varice esofagiene rupte
, aparute ca o consecinta a evolutiei unei ciroze, are prognosticul cel mai nefast si este un semn de gravitate a acesteia pentru ca, desi hemoragia se poate opri temporar, ea va reaparea in scurt timp, cand va fi si mai grava pentru ca boala in sine – ciroza hepatica – nu este vindecabila.
Hemoragia aparuta dupa administrarea de medicamente are prognosticul cel mai bun. intr-o asemenea situatie, dupa oprirea administrarii medicamentului respectiv, post, ingestie de lichide reci, tratament de reducere a secretiei gastrice, hemoragia se opreste de cele mai multe ori spontan.
Hemoragiile grave, brusc aparute, care pun in pericol viata prin cantitatea mare de sange pierduta in scurt timp, necesita si administrarea de sange si alte solutii perfuzabile. Dupa oprirea hemoragiei, se incepe realimentarea progresiv, intai cu lichide reci si apoi, treptat, cu paste fainoase. Anemia cronica se poate corecta administrand preparate pe baza de fier.


Parteneri


Pentru informaţii suplimentare efectuaţi click pe pictogramă.
CABINET OFTALMOLOGIC SI OPTICA - DR. DARABA DANIDENT - POLICLINICA STOMATOLOGICA
MEDFIZ - CENTRU DE RECUPERARE MEDICALA WHITE WORKS
INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE CAB STOMATOLOGIC DR. DIANA MIREA
CAB. STOMATOLOGIC Dr. GORONEANU MARIANA SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PIATRA NEAMT
S.C. CARDIOR S.R.L. - DR. LAZAR BIOMEDICA
CLINICA PSIDENT CLINICA PEDILIFE
DERMACENTER CENTRUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA NICOLINA
CAB. STOMATOLOGIC DR. BEATRICE VELICU POLICLINICA MEDICALTOP
CABINET DE MEDICINA DENTARA CRISDENT - DR. LITCANU CRISTINA OMINI CLINIC
CENTRUL MEDICAL POPARLAN CABINET MEDICAL OFTALMOLOGIC DR. MOTAS MARIA