Sfaturi medicaleROLUL TARTRULUI IN PRODUCEREA BOLII PARODONTALE - Dr. ROSU ALEXANDRA IOANA

adăugat 22/07/2013

ROLUL TARTRULUI IN PRODUCEREA BOLII PARODONTALE - Dr. ROSU ALEXANDRA IOANA

Tartrul dentar reprezinta un complex organo-mineral aderent la suprafata dentara sau alte structuri solide orale (lucrari protetice, aparate ortodontice) rezultat din mineralizarea placii bacteriene.

Tartrul contine alaturi de substante minerale si componente organice, compatibile cu cele ale placii dentare. Acestea reprezinta un amestec de bacterii, leucocite, celule epiteliale si complexe polizaharide-proteine.

Suprafata tartrului este rugoasa si acoperita de un strat de placa bacteriana nemineralizata, ce difera in zona supra si subgingivala. In zona supragingivala domina bacterii filamentoase in timp ce in zona subgingivala sunt prezenti coci, bacili si filamente fara orientare caracteristica.

Teoriile mai vechi considerau tartrul ca agent etiologic in parodontopatii. In prezent se considera ca tartrul dentar nu constituie o cauza directa, determinanta in etiologia bolii parodontale, dar poate fi un factor favorizant.

Iar acest lucru se intampla datorita urmatoarelor:
- tartrul determina un contact intim si foarte strans al placii bacteriene cu tesutul gingival ceea ce face dificila abordarea si eliminarea placii prin manevre terapeutice uzuale ( care sunt ingreunate de prezenta tartrului);
- tartrul se mareste in volum progresiv si produce leziuni gingivale, ulceratii, solutii de continuitate pentru penetrarea bacteriana in tesuturi.

Ca si localizare, tartrul se poate clasifica in doua forme. Tartrul supragingival este un depozit organo-mineral de culoare alb-galben, consistenta redusa la inceput, imediat dupa depunere este friabil, moale, grunjos si se dizloca cu usurinta.

Tartrul subgingival este de culoare maroniu inchis spre negru, consistenta crescuta, dens, de cele mai multe ori foarte aderent, greu de dislocat, dispus in santul gingival sub marginea gingivala libera. In pungile parodontale adanci, tartrul subgingival se insinueaza in profunzime si poate fi decelat, uneori, numai intraoperator.

Referindu-ne la modul de actiune al tartrului asupra paradontiului, se disting doua tipuri de influenta:
- actiunea mecanica ( ce provoaca si intretine iritatie la nivel gingival aparand astfel ulceratii gingivale si tesut de granulatie).
- prin actiunea microorganismelor continute in placa bacteriana, ce constituie o permanenta sursa de infectie.

Important de mentionat – tartrul dentar este intotdeauna acoperit de un strat de placa bacteriana inca nemineralizata.

In concluzie, din cele prezentate, rezulta ca tartrul dentar este un factor favorizant al inflamatiei parodontale, prin faptul ca exercita un rol mecanic de mentinere a placii bacteriene in contact strans, chiar iritant, prin cresterea sa in volum, cu tesuturile paradontiului marginal, si impiedica in unele zone, accesul mijloacelor de curatire artficiciala si de autocuratire a placii bacteriene.

Avand in vedere faptul ca tartrul dentar reprezinta un important factor patogen cu caracter favoriant ( nu determinant) in producerea bolii parodontale, medicii stomatologi recomanda procedurile de detartraj periodice pentru indepartarea riguroasa a placii bacteriene.

Autor: Dr. ROSU ALEXANDRA IOANA, medic stomatolog Profi Smile Bacau

Contact autor
http://www.unitatimedicale.ro/profi-smile-dr-rosu-alexandra-ioana-prt-534.htmlParteneri


Pentru informaţii suplimentare efectuaţi click pe pictogramă.
CENTRUL MEDICAL POPARLAN MEDFIZ - CENTRU DE RECUPERARE MEDICALA
CAB. STOMATOLOGIC DR. BEATRICE VELICU BIOMEDICA
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PIATRA NEAMT CAB. STOMATOLOGIC Dr. GORONEANU MARIANA
POLICLINICA MEDICALTOP OMINI CLINIC
CENTRUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA NICOLINA CABINET MEDICAL OFTALMOLOGIC DR. MOTAS MARIA
DANIDENT - POLICLINICA STOMATOLOGICA CABINET DE MEDICINA DENTARA CRISDENT - DR. LITCANU CRISTINA
INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE CAB STOMATOLOGIC DR. DIANA MIREA
DERMACENTER CLINICA PEDILIFE
CLINICA PSIDENT CABINET OFTALMOLOGIC SI OPTICA - DR. DARABA
S.C. CARDIOR S.R.L. - DR. LAZAR WHITE WORKS