Sfaturi medicaleETAPELE REALIZARII UNEI LUCRARI PROTETICE PE IMPLANT IN LAB. DE TEHNICA DENTARA - Autor NICOLAE GHERMAN - WHITE WORKS

adăugat 08/11/2013

ETAPELE REALIZARII UNEI LUCRARI PROTETICE PE IMPLANT IN LAB. DE TEHNICA DENTARA - Autor NICOLAE GHERMAN - WHITE WORKS

In randurile de mai jos vom prezenta pasii care ii urmam in laboratorul de tehnica dentara din momentul primirii amprentei si diverse aspecte pe care le luam in considerare pentru realizarea unei lucrari protetice de inalta calitate.Pentru inceput, vom verifica daca amprentele inregistrate in cabinetul stomatologic nu prezinta defecte (lipsuri in materialul de amprenta, siliconul de aditie nu este bine prins de lingura, transferurile nu sunt fixate corect si au joc).In acest caz transferurile se insurubeaza in analoage de implanturi si apoi se fixeaza in capele de transfer.
Cazul de fata prezinta o lingura inchisa ce foloseste un tip de transfer special adaptat acestui tip de amprentare. Am verificat aici pozitionarea fixa a partilor plastice ale transferului in amprenta, daca siliconul fluid nu a refulat in interiorul acestora si adaptarea perfecta a componentei metalice in cea plastica. Momentul turnarii gingiei de silicon este foarte important si poate afecta direct urmatorii pasi tehnologici.Dupa ce amprenta se izoleaza cu un separator special, se toarna siliconul cu grija, astfel incat sa acopere intreaga zona implantara dar sa nu reflueze mezial sau distal. Pentru un model corect, siliconul trebuie sa acopere in totalitate transferul din amprenta si sa depaseasca cu aproximativ 1-2 mm linia de separatie dintre transfer si analog. Acest detaliu va ajuta la realizarea corecta a pragului bonturilor protetice.Dupa ce siliconul a facut priza, vom continua cu turnarea ghipsului in amprenta. Pentru modelul de lucru se foloseste doar ghips de clasa a IV-a, de duritate crescuta, precizie inalta si coeficient de dilatare scazut. Pentru stabilitate, analoagele vor fi complet acoperite de acest tip de ghips. Odata lucrarea montata in articulator, vom stabili tipurile de bonturi protetice corecte (inaltime, diametru, articulatie). Acesta etapa trebuie realizata in stransa colaborare cu medicul stomatolog, pentru a stabili adancimea gingiei, respectiv a pragurilor.Dupa ce bonturile au fost montate pe model, vom continua cu frezajul acestora. Pragurile bonturilor trebuie sa fie bine conturate si sa urmeze cu precizie linia coletului. Din consierente functionale cat si estetice, adancimea pragurilor poate fi coborata subgingival cu 0,5 pana la 1 mm. Este cat se poate de important ca frezajul bonturilor sa fie realizat cu ajutorul unui paralelograf, cu freze speciale, iar nu "in mana".Un frezaj profesional va asigura adaptarea ulterioara corecta pe bont a capei din Pattern Resin, respectiv a celei metalice. Odata ce structura de Pattern Resin a fost finalizata si verificata, vom trimite intreg modelul de lucru catre cabinetul stomatologic, unde medicul va verifica daca pozitionarea bonturilor protetice si a capelor de Pattern Resin in gura pacientului coincide cu cea de pe model. O lucrare reusita presupune ca absolut toate aspectele lucrarii (adancimea pragurilor, lungimea bonturilor, adaptarea capelor pe bont) sa fie identice in cele doua cazuri.Dupa ce s-a facut acesta verificare in cabinet si toti paramentri ce au fost mentionati mai susau fost indepliniti, se poate realiza lucrarea protetica, care, in acest caz, va fi cimentata pe bonturi.
In concluzie, lucrarile protetice pe implaturi nu sunt dificil de realizat, singurul aspect ce trebuie verificat in cabinetul stomatologic este exactitatea adaptarii protezei fixe pe implanturi, acesta trebuind sa fie pasiva pe bonturi, fara frictiune.

Autor: NICOLAE GHERMAN - tehnician dentar princpal WHITE WORKS IASI

Sediu: Iasi, Str. Luca Arbore, Nr. 4, Tel/Fax: 0232.261.822; 0727.520.140
Web www.whiteworks.ro

Parteneri


Pentru informaţii suplimentare efectuaţi click pe pictogramă.
CENTRUL MEDICAL POPARLAN S.C. CARDIOR S.R.L. - DR. LAZAR
POLICLINICA MEDICALTOP CLINICA PEDILIFE
CAB. STOMATOLOGIC Dr. GORONEANU MARIANA DANIDENT - POLICLINICA STOMATOLOGICA
MEDFIZ - CENTRU DE RECUPERARE MEDICALA CENTRUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA NICOLINA
CAB. STOMATOLOGIC DR. BEATRICE VELICU CABINET DE MEDICINA DENTARA CRISDENT - DR. LITCANU CRISTINA
CLINICA PSIDENT BIOMEDICA
CABINET OFTALMOLOGIC SI OPTICA - DR. DARABA DERMACENTER
OMINI CLINIC SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PIATRA NEAMT
CAB STOMATOLOGIC DR. DIANA MIREA WHITE WORKS
CABINET MEDICAL OFTALMOLOGIC DR. MOTAS MARIA INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE