Sfaturi medicaleDIABETUL ZAHARAT - Dr. Ghenes Tatiana, Medic primar diabet-nutritie

adăugat 15/12/2008

DIABETUL ZAHARAT - Dr. Ghenes Tatiana, Medic primar diabet-nutritie

Diabetul zaharat este o boala cronica, datorata tulburarilor in secretia de insulina, sau ale actiunii acesteia la nivelul tesuturilor, caracterizat prin cresterea glicemiei. Diabetul zaharat este considerat o boala populationala, care afecteaza cca 3-3,6% din populatie . Acest lucru inseamana afectarea unui numar mare de persoane, iar prin evolutia ei, consecintele sunt complexe si numeroase.

Cine poate sa faca diabet zaharat si cum se manifesta aceasta boala
Se cunosc urmatoarele tipuri de diabet zaharat:
- de tip I - care este intotdeauna insulinodependent de la debutul bolii. Afecteaza copiii, tinerii si adultii pana la 40 de ani. Debuteaza brusc cu sete intensa (polidipsie), cantitate mare de urina (poliurie), foame, scaderea in greutate, astenie. Daca diagnosticul nu se pune la timp, se poate instala coma diabetica.
Cauzele acestei forme de diabet sunt cele genetice, si anume exista o predispozitie genetica (inascuta) pentru aceasta boala. Tratamentul cu insulina si regimul sunt obligatorii pentru mentinerea glicemiei la valori cat mai aproape de cele normale in vederea prevenirii complicatiilor cronice.

- diabetul zahatat de tip II, care este, in marea majoritate a cazurilor, tratat cu tablete la debut, afecteaza persoanele peste 40 de ani. Aceasta forma de diabet poate sa apara la persoanele care au rude cu diabet zaharat de tip II (ereditate), care sunt obeze, sau care prezinta afectiuni ale pancreasului (dupa pancreatita), ale ficatului (hepatite cornice, ciroze hepatice, hemocromatoza), sau afectiuni endocrinologice. De asemenea diabetul zaharat de tip II mai apare la femeile cu nesteri numeroase, cu feti nascuti morti sau macrosomi (peste 4000 g), si adeseori la persoanele care au suferit un infarct miocardic, sau un accident vascular cerebral, dupa tratamente prelungite cu cortizon.
Aceasta forma de diabet, spre deosebire de tipul I, este adesea asimptomatic (lipsit de simptome), sau simptomele sunt discrete, ceea ce face ca bolnavul sa neglijeze sau sa amane prezentarea la medic. Cand sunt obezi, scaderea in greutate ii bucura, nestiind ca ea se datoreaza instalarii unui diabet zaharat.

De cele mai multe ori diabetul zaharat de tip II este descoperit intamplator cu ocazia efectuarii unor analize, sau aparitiei unor complicatii precum scaderea vederii, ceea ce ii determina pe bolnavi sa-si faca un examen oftalmologic, cu acesta ocazie evidentiindu-se leziuni retiniene specifice. Alti pacienti constata aparitia acestui tip de diabet prin prezentarea la medic in cazul in care prezinta plagi la nivelul membrelor inferioare care nu se inchid.

Asadar, intre diabetul zaharat de tip I (care debuteaza brusc, diagnosticul se pune in cateva zile sau 1-2 saptamani, si care reprezinta cam 10% din totalul persoanelor cu diabet zaharat) si cel de tip II (afecteaza cca 90% din totalul diabeticilor, dar datorita simptomelor mult mai discrete, diagnosticul se pune, de foarte multe ori, tarziu, cand glicemiile sunt foarte mari si adesea sunt prezente deja complicatiile), exista mari deosebiri.

De ce este important ca persoanele cu diabet zaharat sa fie depistate cat mai precoce?
I. Pentru ca boala este cronica, adica evolueaza toata viata si prin valorile crescute ale glicemiei mult timp, la care adesea se asociaza si cresteri ale colesterolului, ale tensiunii arteriale, ale greutatii corporale, duce la instalarea complicatiilor cronice: arteriopatie, retinopatie, polineuropatie, nefropatie care evoluelaza progresiv spre gangrena si amputatii, orbire si insuficienta renala cronica.
II. Daca bolnavii nu respecta regimul, tratamentul si controlul periodic, prin complicatiile grave la care ajung, devin dependenti de societate (pensii), de familie (amputatii, orbire).
III. In Romania, tratamentul diabetului zaharat este gratuit. Retinand ca diabetul zaharat afecteaza un numar mare de persoane si ca, prin evolutia lui, duce la complicatii multiple si grave, este mai usor de prevenit, este mai usor si ieftin de tratat, diagnosticat la timp, oferind bolnavului sansa unei vieti departe de complicatiile grave.
Acest lucru trebuie sa determine medicii, indeosebi cei de familie, sa trimita pacientii aflati in evidenta lor, indeosebi cei predispusi la diabet, la laborator pentru efectuarea unei glicemii.
De asemenea populatia trebuie sa fie informata, educata, sa stie ca un stil de viata nesanatos, cu o alimentatie hipercalorica, cu obezitate, cu o viata sedentara, cu ereditate, stres, poate face diabet. Simptomele trebuie recunoscute imediat, iar aparitia lor sa determine efectuarea analizelor de laborator.Parteneri


Pentru informaţii suplimentare efectuaţi click pe pictogramă.
BIOMEDICA CENTRUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA NICOLINA
MEDFIZ - CENTRU DE RECUPERARE MEDICALA CLINICA PSIDENT
CABINET DE MEDICINA DENTARA CRISDENT - DR. LITCANU CRISTINA SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PIATRA NEAMT
DANIDENT - POLICLINICA STOMATOLOGICA POLICLINICA MEDICALTOP
CLINICA PEDILIFE DERMACENTER
OMINI CLINIC CABINET OFTALMOLOGIC SI OPTICA - DR. DARABA
CAB. STOMATOLOGIC Dr. GORONEANU MARIANA CAB STOMATOLOGIC DR. DIANA MIREA
CABINET MEDICAL OFTALMOLOGIC DR. MOTAS MARIA INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE
S.C. CARDIOR S.R.L. - DR. LAZAR CENTRUL MEDICAL POPARLAN
WHITE WORKS CAB. STOMATOLOGIC DR. BEATRICE VELICU