Sfaturi medicaleBOALA PARODONTALA - FORMAREA FLOREI BACTERIENE - Dr. Rosu Alexandra Ioana

adăugat 22/07/2013

BOALA PARODONTALA - FORMAREA FLOREI BACTERIENE - Dr. Rosu Alexandra Ioana

La ora actuala este unanim acceptat ca boala parodontala este o boala inflamatorie de origine microbiana, care afecteaza un numar important din populatie.

Studiile epidemiologice actuale considera ca aproximativ 80% din populatie risca sa dezvolte o forma de boala parodontala de-a lungul vietii. Alte cercetari in acest sens, au pus in evidenta existenta unor corelatii intre boala parodontala si unele boli generale ca: arteroscleroza, diabetul zaharat, poliartrita reumatoida, dislipidemii, nasterea prematura si greutatea mica la nastere.

In ultimii ani, numeroase studii au stabilit ca obezitatea constituie un factor de risc pentru boala parodontala desi mecanismele moleculare nu au fost inca elucidate.

Boala parodontala afecteaza intre 5 si 15% din populatia generala intre 25 si 75 de ani. 15% dintre acestia prezinta forme rapid progresive sau agresive de boala. O proportie importanta din popultie este susceptibila fata de boala parodontala, in timp ce anumiti subiecti sunt relativ rezistenti fata de formele severe, aspect ce conduce la ipoteza ca exista factori de risc sau de susceptibilitate , care moduleaza rezistenta sau predispozitia fata de distructia parodontala (modificari ale raspunsului imun, varsta, sexul, tutunul, stresul, factori genetici, factori endocrini si sistemici).

La randul ei, prezenta unei parodontite netratate creste semnificativ riscul de dezvoltare a unor afectiuni generale (cardiovasculare, respiratorii). Relevarea factorilor de risc da indicatii legate de evolutia bolii si reprezinta un factor determinant in alegerea terapiei optime.

Organismul uman este format din 100.000 de miliarde de celule, din care 90% sunt bacterii. O parte din aceste bacterii gasesc conditii propice de dezvoltare in cavitatea bucala. Se considera ca exista trei factori importanti care determina cavitatea orala sa fie un habitat variat: timpul, conditiile anatomice si conditiile fizice locale.

Mediul oral nu ofera conditii constante in timp; conditiile se modifica in functie de o serie de variatii locale cum ar fi: absenta dintilor, extractii dentare, eruptia dentara, cariile, parodontitele, modificari hormonale legate de pubertate, etc. Modificarile factorilor fizici cum ar fi ph-ul, temperatura, compozitia in oxigen sau dioxid de carbon confera variabilitatea habitatului bucal.

Tipul de bacterii prezente intru-un anumit loc depinde de capacitatea acestuia de a oferi conditii si nutrimente necesare cresterii bacteriene specifice.
Biofilmul microbian este definit ca o acumulare microbiana nemineralizata foarte aderenta de tesuturile dentare sau de alte suprafete dure orale.

Exista doua tipuri de biofilm microbian: biofilmul supra-gingival si biofilmul sub-gingival. Caracteristicile distinctive ale celor doua tipuri de placa deriva din conditiile diferite asociate celor doua localizari. Distinctia dintre cele doua tipuri de biofilm se face in raport cu marginea gingivala libera. Ar trebui mentionat ca, biofilmul microbian matur poate contine si alte microorganisme decat bacteriile, cum ar fi levuri, mycoplasme, vurusuri. Se considera ca fiecare prelevare de biofilm contine in jur de 30 specii bacteriene diferite.

Aderenta bacteriilor de suprafetele dentare se face in doua etape:
- o faza reversibila, in care aderenta bacteriana este slaba, bacteriile din apropierea suprafetelor dentare sunt influentate de forte ce se opun aderarii, a caror rezultat contradictoriu mentin bacteriile la oarecare distanta de substrat.
- o faza ireversibila in care se produce o consolidare a aderentei bacteriene.

Biofilmul se formeaza in trei etape. Dupa formarea peliculei, bacteiile pioniere,adica primele bacterii colonizatoare adera de acestea. Se constituie astfel comunitatea pioniera. Cele mai frecvente bacterii pioniere sunt: Streptococcus mitis ( S. mitis), S. oralis, Veillonella. Dupa colonizarea initiala se formeaza microcolonii dispersate. Urmatoarea faza este cea de crestere in numar si volum ce are drept rezultat confluarea microcoloniilor. In continuare are loc cresterea diversitatii bacteriene, prin femomenul de aderenta interbacteriana. Astfel, prezenta bacteriilor pioniere creeaza noi suprafete disponibile pentru colonizare.

De retinut ca, o bacterie nu poate sa se multiplice si sa fie la originea fenomenelor patologice decat daca s-a putut integra intr-un biofilm si daca a putut adera de o suprafata.

In randul adolescentilor si a adultilor sanatosi, cu semne minime de boala parodontala, s-a semnalat o mare prevalenta a unei specii de bacterii Actinobacillus actinomycetemcomitans (A.a), care se gaseste in placa subgingivala. A.a a fost detectat in toate entitatile clinice de boala parodontala, dar si la subiectii cu parodontita refractara.

In aceste cazuri, tratamentul cu antibiotic trebuie instituit de urgenta, incercand sa se evite astfel raspandirea florei bacteriene si la alte organe, prin circulatia generala, producand astfel afectari ale aparatului cardiovascular, pancreas, placenta, etc.

Avand in vedere aceste aspecte, prezentate mai sus, se impune mentinerea unei igiene obligatorii a cavitatii bucale, prin respectarea periodica a unor detartraje profesionale efectuate de catre medicul stomatolog, pentru a impiedica colonizarea bacteriilor pe suprafetele dentare.

AUTOR: DR. ROSU ALEXANDRA IOANA
Medic stomatolog Profi Smile Bacau


Contact autor:
http://www.unitatimedicale.ro/profi-smile-dr-rosu-alexandra-ioana-prt-534.htmlParteneri


Pentru informaţii suplimentare efectuaţi click pe pictogramă.
WHITE WORKS CAB. STOMATOLOGIC DR. BEATRICE VELICU
BIOMEDICA CABINET MEDICAL OFTALMOLOGIC DR. MOTAS MARIA
DERMACENTER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PIATRA NEAMT
CAB STOMATOLOGIC DR. DIANA MIREA OMINI CLINIC
CENTRUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA NICOLINA MEDFIZ - CENTRU DE RECUPERARE MEDICALA
POLICLINICA MEDICALTOP INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE
CABINET DE MEDICINA DENTARA CRISDENT - DR. LITCANU CRISTINA CLINICA PEDILIFE
DANIDENT - POLICLINICA STOMATOLOGICA S.C. CARDIOR S.R.L. - DR. LAZAR
CENTRUL MEDICAL POPARLAN CABINET OFTALMOLOGIC SI OPTICA - DR. DARABA
CLINICA PSIDENT CAB. STOMATOLOGIC Dr. GORONEANU MARIANA