Sfaturi medicaleAPARATUL ORTODONTIC MOBILIZABIL - Autor ANCA GORGOS, tehnician dentar WHITE WORKS Iasi

adăugat 08/11/2013

APARATUL ORTODONTIC MOBILIZABIL - Autor ANCA GORGOS, tehnician dentar WHITE WORKS Iasi APARATUL ORTODONTIC MOBILIZABIL - PRINCIPII ASCUNSE IN RUTINA
Va dezvaluim si dumneavoastra cateva fragmente din prezentarea D-nei Anca Gorgos, tehnician dentar ortodont la White Works, de la Congresul International al Asociatiei Romane de Straight Wire - Iasi 2013."Pentru noi, tehnicienii, totul incepe cu o amprenta. Regula de bun simt spune ca "trebuie sa ne cunoastem". Nu o trimitem asadar direct in sala de ghips fara sa-i aruncam nici o privire. 10 secunde de observare atenta ne pot confirma ca avem in fata o amprenta corecta si ne pot scuti de foarte multe complicatii ulterioare.

In unele cazuri amprentele pot prezenta diverse imperfectiuni privind lungimea marginilor vestibulare, fetei vestibulare a dintilor, minusuri de material in diverse zone. Avem obligatia sa analizam posibilitatile de realizare corecta a unui dispozitiv ortodontic pe aceasta amprenta sau, eventual sa o refuzam. Acceptarea amprentei oricum, ne duce in situatia nedorita ca dupa livrarea aparatului la cabinet sa primim un telefon: "Aparatul nu se adapteaza in gura, desi pe model este corect!"Eu acord o pregatire aparte amprentelor cu inele utilizate pentru realizarea aparatelor fixe care necesita suduri. Am solicitat medicilor cu care colaborez sa-mi trimita inelele nefixate in amprenta. In consecinta pozitionarea inelelor este o etapa foarte importanta pentru mine, urmarind cu atentie ca nici o particula de alginat sa impiedice inelul sa ajunga in pozitia lui originala. Apoi captusesc interiorul inelelor cu un strat foarte subtire de ceara pentru ca, la final, sa pot indeparta inelele de pe model fara ca acestea sa fie deformate.

Modelelecorect turnate, fasonate si montate in ocluzie ne ofera o imagine clara a cazului in lucru. Citirea fisei, intelegerea scopului urmarit de planul de tratament si vizualizarea mentala a viitoarei constructii ortodontice, sunt actiuni esentiale. Tehnicianul are obligatia sa analizeze din punct de vedere al executiei tehnice planul de tratament descris in fisa de laborator. Trebuie sa estimeze valoarea elementelor de ancorare in raport cu elementele active astfel incat sa se respecte conditiile de stabilitate a aparatului pe camp. In urma unei discutii cu medicul ortodont se poate avea in vedere si posibilitatea etapizarii tratamentului ortodontic.O manopera esentiala, care din punctul meu de vedere ar trebui sa devina reflex pentru cei care monteaza sarma de vipla, este indreptarea firului abia taiat din rola, intre degete, prin tractiuni in lungul axului acestuia. Este ceea ce eu numesc "relaxarea sarmei". Toate arcurile si crosetele modelate pentru costructia unui aparat ortodontic trebuie sa stea singure si relaxate pe model, in pozitia corecta, fara sa acumuleze in firul de sarma tensiuni necontrolate si nedorite.

Partea acrilica are un impact major asupra purtatorului de aparat ortodontic mobilizabil. Impactul, de multe ori negativ, poate fi atenuat prin grija pe care tehnicianul trebuie sa o acorde design-ului si aspectului atractiv al aparatului, putand determina pacientului dorinta si placerea estetica de a-l purta.

In acest scop, acrilatele baropolimerizabile pot fi aplicate intr-o gama practic infinita de culori si combinatii, la alegerea pacientului.Marturisec ca am prelucrat un aparat ortodontic pentru un microbist de sase ani in culorile si cu emblema clubului favorit, iar pentru o mica domnisoara, am realizat aparatul pe care si l-a dorit: curcubeu cu sclipici de la zana.

Peste toate aceste principii tehnice esentiale, importante, obligatorii, actioneaza cu un efect covarsitor principiul care guverneaza in intreaga tehnica dentara: pasiunea, atentia si puterea de a lua, oricand, de la capat o manopera care stim ca poate iesi mai bine."

Copyright 2013 - White Works. All rights reserved
www.whiteworks.roParteneri


Pentru informaţii suplimentare efectuaţi click pe pictogramă.
CABINET OFTALMOLOGIC SI OPTICA - DR. DARABA POLICLINICA MEDICALTOP
CAB STOMATOLOGIC DR. DIANA MIREA WHITE WORKS
CAB. STOMATOLOGIC DR. BEATRICE VELICU MEDFIZ - CENTRU DE RECUPERARE MEDICALA
CENTRUL DE RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA NICOLINA CABINET DE MEDICINA DENTARA CRISDENT - DR. LITCANU CRISTINA
OMINI CLINIC CAB. STOMATOLOGIC Dr. GORONEANU MARIANA
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PIATRA NEAMT CLINICA PSIDENT
CLINICA PEDILIFE S.C. CARDIOR S.R.L. - DR. LAZAR
BIOMEDICA CENTRUL MEDICAL POPARLAN
CABINET MEDICAL OFTALMOLOGIC DR. MOTAS MARIA INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE
DERMACENTER DANIDENT - POLICLINICA STOMATOLOGICA